Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

Att vilja förbättra och förändra sitt utseende är ingenting nytt. Men aldrig förr har man haft så många valmöjligheter inom plastikkirurgi som det finns idag. Den moderna plastikkirurgin tog sin början på 1940-talet, efter andra världskriget, då läkare började arbeta med att reparera krigsskador hos före detta soldater. Efter det har teknikerna inom plastikkirurgi gjort stora framsteg, och fortfarande än idag ta det fram nya tekniker och metoder för plastikkirurgi.

Denna nära koppling mellan rekonstruktiv plastikkirurgi och estetisk plastikkirurgi finns även idag. Den som i Sverige utbildar sig till plastikkirurg får praktisk erfarenhet av både rekonstruktiva plastikoperationer och estetisk plastikkirurgi. Det är inte något motsatsförhållande mellan dessa två delar av plastikkirurgi, utan i stället kompletterar och lär de sig av varandra på ett bra sätt. Basen, även för den estetiska plastikkirurgin, är den rekonstruktiva kirurgin.

Det blir allt mer vanligt världen över att vilja förändra sitt utseende med hjälp av plastikkirurgi. I Sverige har det funnits plastikkirurgiska kliniker i över femtio år, och nya tillkommer hela tiden, vilket visar på att efterfrågan är stor och ökande. 25000 plastikoperationer genomförs varje år, bara i Sverige. Även i Malmö finns det flera kliniker med inriktning mot plastikkirurgi. I Malmö finns det flera skickliga plastikkirurger, och du har stora möjligheter att få den hjälp du är intresserad av.

Estetisk och rekonstruktiv kirurgi

Plastikkirurgi är inte bundet till en viss kroppsdel eller vissa organ, vilket gör en unik på det sättet. Plastikkirurgi är även en av de få kirurgiska ingreppen som oftast är helt frivilliga. Plastikkirurgin utvecklas och nya metoder och lösningar tas fram hela tiden. Estetisk kirurgi är en del av plastikkirurgin, och har med tiden blivit den störta delen, även fast plastikkirurgi från början utvecklades för att reparera skador. I Malmö finns det plastikkirurger som arbetar med både estetisk och rekonstruktiv kirurgi. Rekonstruktiv plastikkirurgi, som man kan få efter skador och sjukdomar, kan du ofta få via den offentliga sjukvården till priset av en vanlig patientavgift. Vanligtvis handlar det om att kunna erbjuda patienter möjligheten att kunna leva ett vanligt liv. Estetisk plastikkirurgi är som sagt frivillig, vilket även innebär att du betalar för operationen på egen hand, vilket kan bli relativt dyrt.

Ta gärna reda på priser hos flera plastikkirurger i Malmö innan du bestämmer dig för vilken du vill besöka. Priserna kan variera en del, så kontrollera även vad det är som ingår i priset. Ingår övernattning vid behov? Ingår narkos vid din plastikkirurgi? Är du försäkrad under din tid på kliniken i Malmö?

Intresseföreningar för plastikkirurger

I Sverige finns i dagsläget två intresseföreningar för plastikkirurger. Svensk plastikkirurgisk förening har olika plastikkirurgiska specialister som medlemmar. Svensk förening för estetisk plastikkirurgi ställer högre krav på plastikkirurger vad beträffar utbildning, erfarenhet och kontinuerlig fortbildning inom just ämnet plastikkirurgi.

En riktigt bra och erfaren kirurg kan undvika komplikationer genom att använda sitt omdöme, sina kunskaper och sina erfarenheter för att hitta en bra operationsmetod och rätt form av plastikkirurgi för varje individuell patient. En bra plastikkirurg ska även kunna lösa komplikationer som uppstår på vägen. Det handlar om din trygghet och förtroende som patient och kund. Om du är intresserad av en plastikkirurg i Malmö, fråga om han är medlem i någon av dessa föreningar först.

Hur blir man plastikkirurg?

För att kalla sig specialist i plastikkirurgi måste man genomgå en av socialstyrelsen godkänd utbildning i som ges vid universitetssjukhusen. Kravet för att gå denna är att man är klar med läkarutbildning och allmäntjänstgöringen. Tillsammans med allmäntjänstgöringen är specialistutbildningen i plastikkirurgi 5,5 år. Observera dock att detta är kravet för att få kalla sig specialist i plastikkirurgi, då socialstyrelsen utfärdar legitimationer i plastikkirurgi. Det finns gott om andra titlar som inte är skyddade, till exempel skönhetskirurg eller estetisk kirurg, och om används av en del kirurger som inte har den plastikkirurgiska påbyggnadsutbildningen. Specialist i plastikkirurgi är därmed en garanti för hög kompetens hos läkaren, och att han har de kunskaper inom fältet som krävs. Kontrollera att din plastikkirurg i Malmö verkligen har denna utbildning, då det är en garanti för att du får den plastikkirurgi som du betalar för. Det kan kontrolleras hos socialstyrelsen.

Tag(s) : #plastikkirurgi
Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe: